Barna Csoport

Bemutatkozik
Hordósné Futó Ilona, Lonci néni
óvodapedagógus

Mióta dolgozol óvónőként, és miért ezt a pályát választottad?

Kimondani is sok: harminc éve vagyok óvónő. Nem tudom, pillanatnyi ötlet volt. Megszerettem, kreatív és változatos munka. A gyerekek feltöltenek energiával és nagyon őszinték.

Családodról beszélnél pár szót?

Nagy családom van:három fiú, de már mind önálló.

Mi a legkedvesebb része a gyerekekkel töltött napodban?

Nem tudok semmit kiemelni,de talán az, amikor egy hullámhosszon vagyunk és csillog szemük.

Milyen kedves, a gyerekekhez fűződő történeted van?

Állatkertbe készültünk, napokon keresztül erről beszélgettünk. Mikor megyünk, mivel, mit nézünk meg...? Előtte való nap a sétáló utcában jártunk a csoporttal, levegőzni, nézelődni. Kérdezgetjük tőlük, melyik épület micsoda, voltak-e már benne? Elmegyünk az önkormányzat előtt.... Kérdezem: Ki tudja, ez milyen épület? A Bence nevű kisfiú bekiabálja: Szerintem ez az Állatkert! A közelünkben álló járókelők a hasukat fogták a nevetéstől...

A pedagógiában, gyerekek nevelésében mit tartasz lényegesnek?

A szeretetet, az elfogadást, a toleranciát. Minden gyerek egy önálló egyéniség, a mi dolgunk ennek a kibontakoztatása, fejlesztése. Bár ezt a szót nem szeretem, mert az óvodában a gyerekek legfontosabb tevékenysége a játék, ezen keresztül sajátítanak el mindent.

Mivel foglalkozol szabadidődben?

Sok mindennel: jóga, futás, hegyi túra, görkorcsolya, imádok olvasni, színházba járni, legújabb hobbim az ékszerkészítés.

Ha nem óvónő lennél, mi lennél?

Nem tudom,talán képzőművész...

Tudnál ajánlani tevékenységet, játékötletet, amit otthon el lehet készíteni, vagy eljátszani?

Egyik kedvenc anyagom a só-liszt gyurma. Bármi készíthető belőle: gyurma süti a játékhoz,térbeli formák, falikép, dekoráció, apró szobrok. Lehet sütni, szárítani. Összetétele: 2-1 arányú liszt és só, kevés víz, ha sütni akarjuk, egy kanál olaj. A só kerámiát lakkozással lehet tartósítani, hütőben több napig eltartható. Nagyon jó elfoglaltság, kicsi és nagyobb gyerekeknek egyaránt.


Bemutatkozik
Szatmári Krisztina
óvodapedagógus


Mióta dolgozol óvónőként, és miért ezt a pályát választottad?

1988 óta dolgozom óvónőként, ebben az óvodában 2001-től. Ezt a pályát azért választottam, mert szeretem a  gyerekeket.10 éves voltam mikor megszületett a húgom, és Ő indított el pedagógusi pályám felé.

Családodról beszélnél pár szót?

Párommal élek együtt egy aranyos kis kertes házban. Nagy családban nőttem fel, de sajnos nekünk még nincs gyermekünk.

 Mi a legkedvesebb része a gyerekekkel töltött napodban?

Szeretek a gyermekekkel együtt játszani, kíváncsiságukat kielégíteni, rengeteg élményt és tapasztalatot biztosítani számukra. Jól érzem magamat velük, szívesen veszek részt velük közös programokban.  

 Milyen kedves, a gyerekekhez fűződő történeted van?

Sok gyermek még a mai napig is meglátogat, vagy az óvodában vagy otthon. Továbbra is számítanak rám (pl. főzés, családi problémákban, kamaszkori problémák megbeszélésében.)

 Mivel foglalkozol szabadidődben?

Szabadidőmben nagyon szeretek biciklizni, kertészkedni, barkácsolni, kórusban énekelek, és szívesen veszek részt kreatív tanfolyamokon. 

Tudnál ajánlani tevékenységet, játékötletet, amit otthon el lehet készíteni, vagy eljátszani? Bármilyen otthoni tárgy, eszköz játékká válhat!


Tudom, minden szülő azzal a problémával küzd, hogy nincs elég ideje gyermekével játszani. A lényeg az, hogy minél több tevékenységébe be tudja vonni és sokat beszélgessenek egymással. A szeretetteljes nyugodt környezet biztosítása az alapja a gyermek kiegyensúlyozott, harmonikus fejlődésének. 

Csoportos dajka
Iszkaicz Natália

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon barátságos a Barna csoport szobája. Köszönet Kriszta néninek,Anikó néninek és Nati néninek a kellemes hangulat megteremtéséért.

Köszönettel: Kenessey Mónika ( Tóth Zsombor )