Kedves Bóbitás gyermekek és szülők!

Várunk mindenkit szeretettel június 2.-án 15:30-tól a Juniális rendezvényünkön.


Tisztelt Szülők!

A májusban beiratkozott gyermekek szüleinek, szülői értekezletet tartunk, 2023 június 5.-én 16 órai kezdettel. Minden szülő megjelenésére számítunk!


Óvodánkról bemutató videót készített a Pesterzsébet Tv amit az alábbi linken lehet megtekinteni.

https://www.youtube.com/watch?v=X3JyqH8g0qc

Bemutatkozás 
Óvodánk Pesterzsébet városközpontjában helyezkedik el. Jó levegőjű, forgalmas utaktól távol eső, zöld területekkel körülvett intézmény. Parkosított, füves udvarainkon számos EU szabványos játékszer, homokozó, medence szolgálja a gyermekek szabad mozgását.

Az óvoda épületében 6 tágas, esztétikus csoportszoba és 2 nagyméretű tornatér van. Csoportjaink osztatlan szerkezetűek, létszámuk átlagosan 25 fő. A magasan képzett óvónők több éve sikeresen dolgoznak ebben a sajátos csoportszerkezetben. Az intézményben 12 fő óvodapedagógus végzi szakmai munkáját, többen közülük további szakképesítéssel is rendelkeznek.

Az intézmény tárgyi felszereltsége a sikeres pályázatoknak és az óvodai alapítványnak köszönhetően jó színvonalú. A csoportszobák tágasak, világosak, berendezésük esztétikus. A játékeszközök megválasztásában kiemelt szempont a célszerűség, a játékba integrált fejlesztési lehetőség. Minden csoportszobában vizuális műhelysarok működik, melyet a gyermekek kedvükre használnak.
E körülmény is befolyásolta az óvoda helyi nevelési programjának kidolgozását, amely a komplex esztétikai nevelésre épül. Ily módon, a mindennapok szakmai munkájában kiemelt figyelmet szentelünk az irodalmi, zenei és ábrázoló tevékenységeknek. Az óvodai nevelés keretén belül heti egy alkalommal külön foglalkozunk zenei és manuális téren kiemelkedő képességű gyermekeinkkel.
Tehetséggondozó műhelyeink: Ügyes kezek műhely és Zene-ovi. Mindezek mellett gondot fordítunk az egészséges életmód szokásainak kialakítására, a természet és a környezet megismertetésére, megszerettetésére és védelmére.
Óvodánk elhelyezkedése számtalan lehetőséget kínál a társadalmi környezet közvetlen megfigyelésére. Heti rendszerességgel terveznek az óvodapedagógusok sétát. A gyermekek mozgásának fejlesztéséhez a testnevelés foglalkozásokon a legújabb eszközöket használjuk, valamint a tartásjavító gyakorlatokat alkalmazzuk. 
A beszédhibás gyermekekkel logopédus foglalkozik. A logopédiai foglalkoztató eszközellátottsága kiemelkedő. A beszédkorrekcióhoz szükséges feltételek mellett megtalálhatók a mozgásfejlesztés tárgyi feltételei is.

A szülők aktív közreműködésére mindig számítunk. Törekszünk a minél teljesebb tájékoztatásra gyermekük óvodai életéről, a nevelőmunkáról. Programjaink, ünnepélyeink nyitottak, a szülők érdeklődésüknek és lehetőségüknek megfelelően látogatják.

Hagyományos óvodai programjaink

 • Évszakbúcsúztatók /ősz, tél, tavasz/
 • Erzsébet bál
 • Mikulás
 • Medvenap
 • Farsang
 • Anyák napja
 • Gyermek-hét programsorozat
 • Az iskolába menők búcsúja
 • Évzáró kerti mulatság

Szolgáltatásaink


 • Ökumenikus hittanoktatás (óvónő vezeti)
 • Zene-ovi
 • "Ügyeskezek"
 • Angol oktatás
 • Ovi foci
    


INTÉZKEDÉSI TERV

A 2020/2021. NEVELÉSI ÉVBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL
Jelen intézkedési terv (protokoll) módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, a módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerül sor.

 A protokoll bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető és helyettesei köteles gondoskodni, a fenntartó feladata a megvalósítást ellenőrizni.

 

1.      AZ INTÉZMÉNYEK LÁTOGATÁSA, RENDEZVÉNYEK,

 

1.1  Intézményünket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, látogathatja. A nevelésben, illetve az intézmény működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vehet részt. Kérjük, a szülőket, hogy amennyiben gyermeküknél tüneteket észlelnek, a NNK aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjanak orvosi vizsgálatról. A szülő köteles az óvodát értesíteni, ha a gyermekénél koronavírusgyanú vagy igazolt fertőzés van.

1.2  Az épületbe, udvarra a szülők csak szájmaszkban léphetnek be, enélkül nem áll módunkban a szülőket az intézményünkbe beengedni! Egy gyermekkel csak egy szülő jöhet be az épületbe. A folyamatos fertőtlenítések miatt a gyermekeket legkésőbb 900 órára kötelesek behozni a szülők az óvodába! 900 óra után az óvoda főbejáratát zárva tartjuk, mivel megkezdjük a délelőtti fertőtlenítést. 

1.3  A csoportosulások megelőzése érdekében a nevelési év folyamán, mind az intézmény területén, mind az intézmény épületelőtt az alábbi szabályokat kell betartani.

1.3.1        A gyermeköltözőkben lehetőleg egyszerre csak három gyermek és kísérője tartózkodjon, elkerülve a zsúfoltságot.

1.3.2        A gyermekek átadása/átvétele a legrövidebb időn belül történjen, ezért kérjük mielőbb elhagyni az játszóudvart és az épületet, valamint az óvoda épülete előtt kerüljék a szülők, gyermekeikkel a csoportosulást, hosszas beszélgetést.

1.4  A megfelelő védőtávolság betartása különösen fontos a mosdókban, illetve az öltözőkben, hogy elkerülhető legyen az öltözőkben történő csoportosulás.

1.5  Nagy létszámú gyermek, szülő vagy pedagógus egyidejű jelenlétével járó rendezvény megszervezése során tekintettel kell lenni az alábbiakra:

1.5.1       az Operatív Törzs által meghatározott létszámkorlát szigorú betartása,

1.5.2       az alapvető           egészségvédelmi    intézkedések,    szabályok    betartása    (távolságtartás, maszkviselés, kézfertőtlenítés, szellőztetés),

1.5.3       zárttéri helyett szabadtéri rendezvény szervezése,

1.5.4       a rendezvény kisebb létszámú rendezvényekre bontása és a résztvevők körének korlátozása.

        1.6  A szülők személyes megjelenésével járó szülői értekezleteket csak a járványügyi előírások betartása mellett tarthatók meg. Amennyiben lehetséges, a csoportok zárt  rendszerben küldött üzenetekkel is eljuttathatók a szülőkhöz.

 

2.             EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA

 

2.1  Az óvoda bejáratánál vírusölő hatású kézfertőtlenítőt biztosítunk, melyre ezúton hívjuk fel a szülők figyelmét. Az intézménybe érkezéskor, étkezések előtt és után minden belépő alaposan mosson kezet vagy fertőtlenítse a kezét (a gyerekek esetében a szappanos kézmosás KÖTELEZŐ, mielőtt belép a csoportba!

 

2.2   A gyermekek textiltörölközőjét naponta cseréljük, mossuk, fertőtlenítjük!

 

2.3  A személyi higiéne alapvető szabályairól a gyermekek, részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást kapnak. A gyermekeknek meg kell tanítani az úgynevezett köhögési etikettet: papír zsebkendő használata köhögéskor, tüsszentéskor, majd a használt zsebkendő szemetes kukába dobása és alapos kézmosás, esetleg kézfertőtlenítés, melyhez kérjük a szülők együttműködését.

2.4          A gyermekek otthonról játékot nem hozhatnak be az óvodába, kivétel 1 db alvós plüs, „nyunyóka”hozható be, lehetőség szerint mindennap ugyanaz, amely minden nap fertőtlenítésre kerüljön.

2.5  A gyermekek ágyneműjét, pizsamáját és textil törölközőjét hetente kell hazavinni, és hét elején kimosva, fertőtlenítve visszahozni.

 

2.6  A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében fokozottan ügyelünk az intézmény tisztaságára, a napi többszöri fertőtlenítő takarítás (csoportszobákban, a folyosókon és egyéb helységekben) elvégzésére. A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (ilyenek a padok, asztalok, székek, az ajtó-, ablakkilincsek, korlátok, villany- és egyéb kapcsolók, informatikai eszközök, mosdók csaptelepei, WC lehúzók, stb.) valamint a padló és a mosható falfelületek vírusölő hatású szerrel fertőtlenítésre kerüljenek.

2.7  A takarítást, fertőtlenítést úgy szervezzük meg, hogy az a gyermekek, egészségét ne veszélyeztesse.

2.8  Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a folyamatos, rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre, mely vonatkozik minden zárt térre, így a folyosókra, valamint az egyéb helyiségekre is. A helyiségek ablakát időjárás függvényében lehetőség szerint nyitva tartjuk.

2.9  Az óvodában, használt játékok, sporteszközök, játszótéri eszközök felületét is rendszeresen fertőtlenítjük.

 

3.             ÉTKEZTETÉSRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

  

            3.1  Fokozottan ügyelünk az étkezés helyszínének tisztaságára, a rendszeres                         fertőtlenítésére. A felületek tisztításakor ügyelünk a környezet vírusmentességének a             megőrzésére, a munkafolyamatok megfelelő szétválasztásával, valamint gyakoribb                 fertőtlenítéssel.

 

            3.2  Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítunk a gyermekek alapos                         szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére.

 

3.3  Az étkezéseket úgy szervezzük meg, hogy az óvodai csoportok keveredése elkerülhető legyen, sorban állás esetén a védőtávolság betartható legyen.

3.4  Rendkívül fontosnak tartjuk a gyermekek által használt edények, evőeszközök, poharak, tálcák megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatógéppel történő mosogatását, fertőtlenítését, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, tálcák cseppfertőzéstől védett tárolását, önkiszolgáló rendszerben történő tálalásnál az evőeszközök, tányérok, poharak gyermekek általi tapogatásának elkerülését.

3.5  Az étkeztetést végző személyzet számára vírusölő hatású, alkoholos kézfertőtlenítő szert biztosítunk, és annak rendszeres használatára fokozott hangsúlyt fektetünk.

 

 

4.  GYERMEK HIÁNYZÁSOK KEZELÉSE

 

4.1  Annak a gyermeknek az óvodai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak tekintjük. Igazolt hiányzásnak tekintendő továbbá, ha a gyermek, a hatósági karanténba kerül a részére előírt karantén időszakára.

4.2  A gyermek, a távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes, azok betartása szerint szükséges eljárni.

 5. TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN

 

5.1  Amennyiben egy gyermeknél, pedagógusnál, vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észleljük, haladéktalanul elkülönítjük, egyúttal értesítjük az iskolaegészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Elérhetősége: 66/454-827.

5.2  Az alábbi tünetekkel rendelkező gyerekek elkülönítése szükséges, ugyanis koronavírusra utalhatnak a panaszok:

- láz

- köhögés

- nehézlégzés

- hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya

kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás,

  hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés

Gyermek esetén a szülő/gondviselő értesítéséről is gondoskodunk, akinek a figyelmét felhívjuk arra, hogy feltétlenül keressék meg telefonon a gyermek háziorvosát/házi gyermekorvosát. Azt követően az orvos utasításainak alapján járjanak el.


            5.3  Amennyiben felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, fontos, hogy megfelelő                     felkészültséggel rendelkező egészségügyi dolgozó kerüljön értesítésre. A háziorvos,                 házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára                          vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik kötelességük az NNK         által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos                     teendőket.

5.4  A gyermek az óvodába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza!

5.5  Amennyiben egy nevelési-oktatási intézményben átmenetileg elrendelésre kerül a  óvodán kívüli, digitális munkarend, a gyermekfelügyeletet az érintett intézményben meg kell szervezni a szülők támogatása érdekében. Amennyiben az intézményben objektív okokból nem szervezhető meg a gyermekfelügyelet, arról a Fenntartó gondoskodik.

5.6  A gyermekfelügyelet során a gyermekétkeztetési feladat ellátójának változatlanul biztosítania kell a gyermekétkeztetést.


Budapest 2020. augusztus 31.

                                                                                            Varga Ibolya

                                                                                             óvodavezető


Nincsenek megjegyzések: